Mindre villalarm

Av Christer Jönsson & Jacob Lindquist

Man skall inte ta sig vatten över huvudet! Men att bygga ett larm skall väl inte vara helt omöjligt, även om vi tidigare aldrig sysslat med programmering annat än vid diverse obligatoriska kurser. Att sedan dessutom programmera en mikroprocessor lät ju rätt häftigt, så det var väl bara att dra igång.

Nja det finns en viss ordning man bör ta det hela i.


För att avgränsa det hela lite, valde vi att designa en larmenhet till en sommarstuga. Ytterdörrarna skulle förses med brytare och inne i huset skulle en IR-sensor monteras som backup om tjuven ändå lyckas ta sig in. Slutligen ansåg vi att en termometer för övervakning av inomhustemperaturen vore lämpligt, detta för att undvika att man lagom till påsk finner vattensystemet sönderfruset.

Vårt larm har inga större krav på minnesstorlek, varför en enchipsdator från Motorola valdes, närmare bestämt en 68HC11. Förutom att en del periferienheter är inbyggda i chipet så har den flera trevliga finesser. När valet av processor väl var gjort var det dags att göra ett kretsschema, vilket enkelt gjordes i layoutprogrammet PADS. Utifrån kretsschemat byggdes sedan prototypen. Det var kul att få sitta ner och löda en stund och sedan få känna sig riktigt händig när den väl blev färdig. I princip löds bara komponenterna fast så att de skall sitta kvar på kortet, medan all ledningsdragning sker med virning, som är en mycket enkel teknik att lära sig.

När vi var färdiga med prototypen var det dags för att programmera HC11:an vilket gjordes i C. De enheter som datorn kommunicerar med är främst en display, på vilken tiden och information om larmets status visas, samt en knappsats för inmatning av tid och koder. Termometern som i sig är en liten dator, kommunicerar med HC11:an över en seriell förbindelse.


Det är mycket stimulerande att driva ett mindre projekt och det är lätt hänt att man blir fångad och glömmer bort tiden. Inte minst är det kul att få använda mycket av den kunskap som man hittills har samlat på sig under studietiden vid LTH. Vi kan därför varmt rekommendera kursen Digitala Projekt om ni vill få ökad förståelse för kopplingen mellan hårdvara och mjukvara, samt behöver pigga upp studierna.